Tokat Kebabı mı Sivas Kebabı mı Tartışması Büyüyor

Tokat kebabının Sivas kebabı olarak tanıtıldığı iddiası üzerine iki il arasında yaşanan “kebap” tartışması devam ediyor.
Bu haber 22 Kasım 2012, Perşembe 23:19:30 eklenmiştir.

Tokat kebabının Sivas kebabı olarak tanıtıldığı iddiası üzerine iki il arasında yaşanan “kebap” tartışması devam ediyor.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat’ın, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün bir etkinle Tokat kebabını 'Sivas kebabı' olarak tanıttığını açıklaması üzerine yaşanan “kebap” tanışmasına Tokat Esnaf Odaları Birlik Başkanı (TESOB) Başkanı Mehmet Bekçi, nokta koydu.

Başkan Bekçi, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Tokat’ın bağ ve bahçelerinin yanı sıra “Tokat kebabından” bahsettiğini belirterek, kebabın Tokat’a ait olduğunu söyledi.

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün açıklamalarını talihsiz açıklama olarak değerlendiren Başkan Bekçi, “Türkiye’nin değişik yerlerinde Tokat kebabı olarak kebap yapan lokantalar var. Sayın Belediye Başkanı Tokat’ın kültürü ile uğraşmayı bir kenara baksın. Tokat Kültürüne yapılan bu tacizdir. Sivas - Tokat Kebabı olarak ayrı ayrı değerlendirilmesi mümkün değil. Bu bir kültürdür.
Kebabın yapılış şekli vardır, kebap ocağından malzemesine kadar ayrı bir maharet gerektirir. Bizler Sivas köftesini Tokat köftesi olarak sahipleniyor muyuz? Tokat’ta Sivas köftesi, Sivas köftesi olarak satılıyor. Biz bunu Tokat köftesi olarak sahiplensek şık bir davranış mı? Her yörenin kendine has kültürü vardır.
Bu kültürden Tokat Kebabı ilimizden çıkmıştır. Yüzyıllar öncesinde yapılan tarihi konaklarımızda bulunan kebap ocaklarından bunu görmek mümkün. Evliya Çelebi Tokat Kültürünü dile getirirken ‘Tokat Kebabından’ bahsetmiştir. Buna benzer birçok emare var. İnternete girip bakabilirler” dedi.

Tokat’ta dede mesleği 3. kuşak olarak kebapçılığı devam ettiren Mehmet Mollaoğlu ise yaşananlara anlam vermekte zorlandıklarını söyledi. Tokat Kebabının Sivas Kebabı olarak lanse edilmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade eden Mollaoğlu, “Bu olaylar son birkaç yıldır sürekli gündemde.
Sivas’ta kebabı yapacak sebze bile yetişmiyor. Sivas’tan Tokat’a kebap yemeye gelenler var. Şahsi görüşüm Sivaslılar biz mert delikanlı böyle şeylere tenezzül etmeyen kişilere olarak biliyoruz. Ama yapılanları yakıştıramadık. Yapılan açıklamaları talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. Bu Tokat’ın kültürel mirasıdır” diye konuştu.

Mollaoğlu, Tokat kebabının özelliğinin fırında şişlere takılarak Tokat’ta yetişen sebze ve kuzu etinden yapılması olduğunu söyledi.

ETİKETLER : Tokat kebabı Sivas kebabı Mehmet Mollaoğlu Ahmet Arat Sivas köftesi
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SİVAS HABER haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

ÇOK OKUNANLAR
SON YORUMLANANLAR
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları

Sivas Haber - Sivas, Sivas Haberleri
© Copyright 2016 Sivas Haber. Tüm hakları saklıdır.
Teknoloji
Apple
Google
Facebook
Twitter
deri mont
Spor
Fenerbahçe
Beşiktaş
Trabzonspor
Sivasspor
İlçeler
Divriği
Şarkışla
Suşehri
Yıldızeli
Politika
Adalet ve Kalkınma Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
Büyük Birlik Partisi
Dünya
Amerika Birleşik Devletleri
Suriye
Azerbaycan