Karnabahar Tam Bir Vitamin Deposu

Kış sebzeleri arasında yer alan ve tam bir vitamin deposu olan karnabaharın faydaları saymakla bitmiyor.
Bu haber 2016-01-22 12:10:23 eklenmiştir.
Erzurum-Haber

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, besinlerin baş tacı olabilecek karnabaharın faydaları hakkında bilgiler verdi.

Arıların yarım kilo bal yapabilmek uğruna 100 kilometrekare çapındaki bir alanda iki milyona yakından çiçekten bitki özü toplaması gerekir.

Besinlerin sağlık için önemi tartışmasız büyüktür.

1900'lü yıllarda patlayıcı yapmak için yerfıstığı kullanılırdı.

Kış sebzelerinden biri olan Karnabahar, pişirilirken etrafa yayılan kokusu nedeniyle bazı kişilerin uzak kaldığı bir besindir. Karnabahar pişirilirken kendine has olan bu kokunun sebebi içeriğinde bulunan kükürtlü bileşiklerdir. Ancak herkesin bilmesi gereken şu ki bu sebze sağlık deposudur. Karnabahar, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir besindir. İçeriğinde C,B1,B2 ve A vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini barındırır. Ayrıca bakır, demir, manganez ve çinko kaynağıdır. Karnabahar tüketilirken çoğunlukla beyaz kısmı (karın bölgesi) kullanılsa da aslında yaprakları da oldukça faydalıdır. E vitamini de yapraklarında bolca bulunmaktadır. Karnabahar, yoğun C vitamini ve manganez içeriğiyle güçlü bir antioksidandır. Karnabahar, içeriğindeki özel bileşikler sayesinde kanseri önlemek adına oldukça faydalı bir sebzedir. Bu bileşikler kanserojen maddelerini devre dışı bırakmada ve ortadan kaldırmada etkili olan enzimleri aktivite etmektedir. Yani kansere karşı koruyucudur. Kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkisi vardır. Besleyici olan bu sebze vücuda güç verir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde yorgunluğa karşı birebirdir. Sinir sistemine iyi gelir ve sinirleri kuvvetlendirir. Enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikteki bu besin idrar yolları enfeksiyonlarında etkilidir. Karnabahar mide ülserine karşı koruyucudur ve içeriğinde bulunan glukoraphanin adlı madde , mide yüzeyini koruyucu etki göstermektedir. Potasyumu sayesinde tansiyonu dengeler. Beynin çalışmasını destek verir.Kolestrolü düşürür. Yüksek orandaki lifleri sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında etkilidir. Kabızlığı giderir ve idrar söktürür. Hem düşük kalorili hem bol lifli bir besin olmasından dolayı zayıflamaya yardımcı bir sebzedir. Karnabaharı az su ile çok fazla haşlamadan ve ya buharda pişirmek besin öğelerinin kaybını koruyacağından daha sağlıklı bir seçenektir.

Bağırsaklarımızda yaşayan yaklaşık 500 adet bakteri vardır. Bu mikroorganizmaların toplam sayısı ise vücudumuzda bulunan hücrelerden fazladır.

ETİKETLER : karnabahar sağlık Pınar Kural Enç diyetisyen diyet
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 

evden eve nakliyat

ÇOK OKUNANLAR
SON YORUMLANANLAR
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları

Sivas Haber - Sivas, Sivas Haberleri
© Copyright 2017 Sivas Haber. Tüm hakları saklıdır.
Teknoloji
Apple
Google
Facebook
Twitter
Spor
Fenerbahçe
Beşiktaş
Trabzonspor
Sivasspor
İlçeler
Divriği
Şarkışla
Suşehri
Yıldızeli
Politika
Adalet ve Kalkınma Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
Büyük Birlik Partisi
Dünya
Amerika Birleşik Devletleri
Suriye
Azerbaycan