İnsanların kendilerini sağ beyinli veya sol beyinli olarak tanımladığını duymuşsunuzdur. Sağ beyinlilerin matematik yeteneğine sahip olduğu sol beyinlilerin ise sanat ve benzeri alanlara daha yatkın olduğu söylenir. Bunun sebebi beynin birbirinden farklı operasyonları icra eden iki yarıdan oluşmasıdır.
Beynin sağ yarım küresi vücudumuzun sol tarafındaki kasları kontrol ederken sol yarım küresi ise sağ taraftaki kasları kontrol etmektedir. Sağ gözünüzü kırptığınızda beynin sol yarım küres çalışıyor demektir. Bu çaprazlama çalışma sistemi sayesinde bir tarafa alınan hasar beynin ters tarafına yansımaktadır.
Genel olarak sol yarım küre konuşma konularına hakimdir. İşittiklerimiz işler ve konuşmaya ait birçok görevi yerine getirir. Aynı zamanda mantık ve matematiksel işlemlerden de sorumludur. Bir bilgiye ihtiyaç duyduğumuzda sol yarım küre onu hafızamızdan alıp çıkarır ve kullanıma sunar.
Sağ yarım küre ise esas olarak mekansal becerilerden, yüz tanımadan ve müziği işlemeden sorumludur. Aynı zamanda bazı matematiksel işlemler yapabilir fakat bunlar daha çok kaba hesaplamalar ve karşılaştırmaları kapsar. Sağ yarım küre ayrıca görsellerini anlamdırmamızı ve gördüklerimizi bir mantığa oturmamıza yardımcı olur. Yine sağ yarım küre dil, içerikleri yorumlama ve insanların tonlarını ayırt etmede rol oynar.
Bir insanın sağ ya da sol yarım küresini kullanması basit bir sağ-sol karşılaştırmasınna çok daha kompleks bir anlam ifade eder. Beyin bu iki yarım küreyi kend ihtiyaçlarına göre yeterli oranda kullanıp özelliklerini kombine ederek sonuca varır. Çoğu sağ elli insanın sol beyinli olması buna örnek verilebilir.
Uzmanlar beynin asimetrisinin beynin fonksiyonlarının doğru çalışabilmesi için temel bir özellik olduğunu belirtiyorlar.